Isten hozott, kedves vendég! - 2008

Nyomtatás
Kategória: 2008
Utolsó frissítés: 2012. Jul 31 Találatok: 765

Horvát együttesek 13. nemzetközi fesztiválja
Pécs, 2008.09.20.

Fellépőkmainpic2008set 5


Program
(részletes program)

 • Széchenyi tér
  • 15:00-15:30 Dudások és tamburások térzenéje
  • 15:15-15:45 Felvonulás
  • 15:45-16:00 Közös körtánc
 • Dóm tér
  • 16:00-17:00 Rövid műsorok
   Színpad:horvát együttesek
   Kioszk: magyar táncház
 • Ifjúsági Ház
  • 19:30-21:00 Folklórműsor
  • 21:00-24:00 Táncház


Off programok


Rendezők és támogatók

 • Tanac Kulturális Egyesületsponsors2008
 • Európa Kulturális Fővárosa program
 • Oktatási és Kulturális Minisztérium (Tengertánc program)
 • Nemzeti Kulturális Alap
 • Kultúrpont Iroda
 • Ifjúsági Ház
 • Pécsi Kulturális Központ
 • Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter
 • Művészetek és Irodalom Háza
 • Bolgár Kisebbségi Önkormányzat
 • Déli Kapu Folklórszövetség

Fellépők 2008

Nyomtatás
Kategória: 2008
Utolsó frissítés: 2012. Jul 31 Találatok: 1659

grebastica 700Grebaštica (HR)

A „Bedem“ együttes 1998 februárjában tette első lépéseit a megalakulás felé. Három hónappal később, május 30.-án volt az alakuló közgyűlés, amelyen fontos döntések születtek az együttes jövendőbeli munkáját illetően. Az együttes alapcéljai: az emberek, fiatalok összegyűjtése a népi hagyományok ápolása céljából, a folklóron, az éneklésen és más előadóművészeteken keresztül; részvétel rendezvényeken, fesztiválokon, kulturális programokon Horvátországban és külföldön; együttműködés hasonló együttesekkel otthon és külföldön. A műsorban énekeket és táncokat, vagyis kólókat mutatnak be településükről. Az énektípusok: suke, grgešanje és a pod bas, a táncok pedig: šuplje kolo, poskočica, staro grebaško kolo és a biranje. Számos jelentős rendezvényen, fesztiválon és kulturális programon szerepeltek, helyi, regionális és országos szinten: Biograd, Primošten, Šibenik, Grebaštica, Metković, Slavonski Brod, Đakovo, Vinkovci és Zágráb; Solin-i etno-fesztivál, Radošić-i énekfesztivál, Krka vízesés, Solaris hotelek, középkori vásár Šibenik-ben, nemzetközi gyermekfesztivál ugyanott. Grebašticá-ban már hét éve szervezik augusztus második hétvégéjén az ismert folklórestét „Grebaštico, dok ti ime traje ...“ címmel, amelyen Horvátország legjobb együttesei szerepelnek. Az együttes számos elismerés birtokosa, második helyet ért el a legszebb horvát női népviselet kategóriában Slavonski Brod-ban és megkapta Šibenik-Knin megye emlékplakettjét a folklórhagyományok ápolásában elért eredményeiért.

Mace3Mače (HR)

A "Ljudevit Gaj" együttes 1980-ban alakult Mače településen. Kezdetben tamburazenekarként működött, de még az év folyamán táncosok is bekapcsolódtak és megalkották a mai folklóregyüttes csíráját. Az együttes számtalan fesztiválon és előadáson mutatta be programját Horvátországban és külföldön. Kiemeljük a zágrábi "Smotra Folklora", a "Vinkovačke jeseni" fesztiválokat, megyei és országos bemutatókat. A külföldi szereplések közül kiemelkedik a két olasz turné, valamint fellépések és kisebb turnék Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Svédországban, Írországban és Lengyelországban, valamint a hollandiai nemzetközi fesztivál. Manapság az együttes négy csoportban működik: idősebbek, fiatalok, gyerekek és a tamburazenekar, ez összesen kb. 130 tagot jelent. Az együttes programjában a szülőföld Zagorje népszokásain, táncain, énekein és zenéjén kívül majd egész Horvátország folklórja szerepel.

putnikoviciPutnikovići (HR)

A "Fehér farsangosok" és a Polka Putnikovići település hagyományos farsangi táncai, amelyeket duda és líra-kísérettel adnak elő (a líra egy helyi vonós hangszer) és amelyek egyedülállóak az egész Pelješac-félszigeten, Dalmáciában. A legenda szerint ezek a táncok azokból az időkből erednek, amikor a hódító betörések nyomán sok embert hurcoltak el és vetettek fogságra, köztük egy olyan fiatalembert is, akinek otthon jegyese maradt. Emez a lánytól elvárta, hogy esküvel fogadja meg hűségét. Teltek a napok, hónapok, évek és a boldogtalan lány semmit sem tudott kedveséről. Sok kérőt visszautasított és egyre csak várta, hogy visszatér a jegyese. Végül hosszú idő elteltével a fiú megszökött a rabságból és titkos utakon visszatért Putnikovići-be. Éppen a Farsang hete volt. Hogy ne ismerjék fel, álarccal arcán indult jegyese házához, aki neki egykor hűséget fogadott és bízva hűségében násznépet hívott egybe és kitűzte az esküvő napját. Az egybekelés napján mindenki álarccal jelent meg és kardokkal indultak a lányért (eddig a történet és feltehetően boldogan éltek, míg meg nem haltak. A fordító jegyzete). Ettől fogva a farsang előtti időkben a Pelješac-félszigeten, Putnikovići-ben a férfiak mindig összegyűlnek, hogy a "Fehér farsangosok" táncát gyakorolják. Amikor eljön a Farsang hete, a Nagy Farsang (a farsang keddi zárónapja) előtt egy héttel a megbeszélt helyen felöltik a fehér öltözetet, amiről nevüket is kapták. Lakodalmas menetként vonulnak végig a településen és bizonyos előre megbeszélt helyeken megállnak. Minden egyes megállónál házigazdák várják őket az előre kijelölt tánchelyen. Egy ember a falu köztiszteletben álló férfiai közül, akinek arcán nincs álarc, pisztolylövéssel jelzi a farsangosok érkezését. Ezután a zászlóvivő átadja megőrzésre zászlaját a falu egyik tekintélyes emberének és a farsangosok a tánchelyre mennek. Ezután kezdődik a tánc, illetve rituális cselekvések sorozata, amelyek megelőzik. Ezután a farsangosok felfedik arcukat és polkát táncolnak a viseletbe öltözött lányokkal. A "Fehér farsangosok" és a Polka kedves, hagyományos táncok, amelyekkel a vidék fiatalsága szűkebb hazájának hagyományait, táncait és táncos szokásait őrzi a mai napig.

sl brodSlavonski Brod (HR)

A "Brod" Néptáncegyüttes (1990-ig "Đuro Đaković" együttes) 1948-ban alakult. Szűkebb hazája, Szlavónia folklórkincse mellett Horvátország valamennyi tájegységének hagyományait ápolja. Újabban repertoárját 19. század végi és 20. század eleji régi városi táncokkal gazdagította, amelyeket Slavonski Brod városában és a környéken táncoltak. Az együttes stílusos énekléséről, valamint saját, eredeti viseleteiről ismert. A különböző korosztályokban kb. 300 tag táncol, zenél és énekel az együttesben. Rengeteg fellépésen, fesztiválon, turnén szerepel Horvátországban, de állandó résztvevője jelentős nemzetközi folklórfesztiváloknak hazáján kívül is. Szokásos tevékenységén kívül gyakran jelenik meg több program, fesztivál rendezőjeként ill. társrendezőjeként, amelyek között a legjelentősebb Horvátország legrégibb folklórfesztiválja, a "Brodsko kolo", valamint a farsangi ünnepségek és a Katalin-napi vásár. Művészeti vezető: Snježana Missoni Szakmai vezetők: Tamburazenekar: Nikola Novosel Énekegyüttes: Mirela Šprajc Folklóregyüttesek: - Gyermek együttes: Sanja Prebeg - Utánpótlás együttes: Branka Klašnja - Fellépő együttes: Snježana Missoni Az együttes elnöke: Josip Perčević

UsoraUsora(BiH)

Az együttes 1949-ben alakult és "Jedinstvo" néven 1978 májusáig működött, amikor "Pejo Pejića Penava" lett az új neve; ezen a néven 1992-ig dolgozott. A háborús események miatt szüneteltette működését, hogy aztán 1994-ben újjáalakuljon "Izvor" néven. Az együttes Usora kulturális örökségét, hagyományait, népszokásait ápolja, a vidék énekeit énekli, zenéjét játssza és táncait táncolja. Életkor szerint az együttesben 16 évestől 60 évesig vannak tagok, ami a kulturális örökség továbbadásának, ápolásának és megőrzésének folyamatosságát biztosítja. Számos bemutatón szerepeltünk, nemzetközi, országos, régiós és kistérségi szinteken. fesztiválokat szerveztünk "Srpanjski susreti" címmel. Az együttes munkáját a legrégebbi kulturális örökség forrásaira alapozva végzi, azt remélve, hogy ezáltal ezt az örökséget megmenti a feledéstől.

suboticaSubotica(SRB)

A „Bunjevačko kolo” horvát kulturális központ elődje 1970-ben alakult mint néptáncegyüttes és a 90-es évek elejétől működik, mint horvát kulturális központ Szabadkán. A központ alaptevékenysége az Észak-Bácskában élő bunyevácok hagyományainak, szokásainak megőrzése és ápolása, valamint lehetőség teremtése képzőművészeti, irodalmi, folklór és zenei alkotások létrehozására. A központ ennek megfelelően több tagozattal működik. Az öt tagozat közül egy a néptáncegyüttes és egy másik a zenei tagozat. A néptáncegyüttes a fellépő és a gyermekegyüttest foglalja magában, összesen kb. 360 taggal. A gyermekcsoportok kor és ügyesség szerint alakulnak ki és segítik a folklór iskolai oktatását is. Minden csoportnak szakmai vezetője van, aki a tánccal, dallal, zenével, szokásokkal kapcsolatos gyermekfolklórt felhasználja a pedagógiai munkában. A néptáncegyüttessel együttműködik a zenei tagozat, amely tamburazenekarból és a régi hangszerek zenekarából áll. Ők kísérik a táncosokat minden fellépésen, bemutatón és turnén. A multikulturális környezet, amelyben élünk (6 hivatalos kisebbségi nyelv van a területen) színes, sokféle program létrehozását teszi lehetővé. Így a repertoárban megtalálhatók Horvátország dalai és táncai (Međimurje, Zagorje, Split, Hercegovina...), a Vajdaság dalai és táncai (bunyevácok, bánátiak,...) és azon népek táncai, akikkel együtt élünk (magyarok, ukránok,...). Az együttesnek 6 óra hosszúságú énekprogramja és 3 órás egyházi énekes programja is van. Az együttes Európa sok országában vendégszerepelt már (Lengyelország, Románia, Ciprus, Magyarország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Szlovákia, Csehország,...).

Kabile1Jambol(BG)

Kabile egyike annak a néhány trák városnak, amiket még a rómaiak előtt alapítottak. Több római leírásban úgy szerepel, mint jelentős úti csatlakozás, amely Augusta Traiana-t és Andrianapol-t köti össze Hersones-szel és Kisázsiával. Volt olyan út is, amely Augusta Traiana-ba Anhialo-n és Kabile-n keresztül vezetett. A "Kabile" együttes nevét az ókori Kabile várostól vette. Az együttes 1981-ben alakult, bár előzményei 1930-ra nyúlnak vissza, amikor farsangi csoportként, ének- és táncegyüttesként már működött. Elismeréseket, díjakat kapott számos fesztiválon (Koprivstica, Burgas, Pernik, Haskovo, Aidemir, Rojen és Zakopane). Az együttes programjában hagyományos trák rituális folklór, a Karácsony ünneplése, tavaszi-nyári rituálék és a Megváltó születése körüli téli ünnepnapok hagyományai szerepelnek. A bolgár lakodalmas, az egyedülálló farsangi maszkos felvonulás, a búza érésével kapcsolatos rítus, a Lázár-napi szokások mind a bolgár emberek hiedelmeihez, szokásaihoz és rítusaihoz kapcsolódnak. Megőrizve az ősi családi és népi mulatozások eredetiségét, az együttes tagjai századokkal visznek bennünket vissza a múltba, a bolgár folklór forrásához. Művészeti vezető: Nedalka Yordanova

sokadija2Sokadija (H)

A zenekar 2006 januárjában alakult többségében helyi (mohácsi) fiatalokból. A Mohácsi Sokackör égisze alatt működő együttes főként sokac, szerb, és makedón népzenét játszik, de repertoárjukban szerepelnek magyar, román, de még török dallamok is. Rendszeres résztvevői a helyi és a környékbeli horvát rendezvényeknek, de több ízben jártak már külföldön is. Mindezek mellett tánccsoportok, asszonykórus kísérésében is részt vállalnak,és ez utóbbival karöltve a helyi sokac misék színvonalát emelik játékukkal. Névválasztásukat a méltán híres egykori mohácsi tamburazenekar, a Šokadija ihlette, akiknek játékstílusa még ma is egyedinek számít. Ezt éleszti fel és folytatja a mostani együttes.A zenekar célja elsősorban a régi mohácsi sokac népzene, valamint minden olyan helyi hagyomány (pl. Šibare, azaz vesszőzés) felélesztése, ápolása, mely kötődik a mohácsi sokac kultúrához.