Isten hozott, kedves vendég! - 2011

Nyomtatás
Kategória: 2011
Utolsó frissítés: 2012. Jul 01 Találatok: 1015

Horvát együttesek 15. nemzetközi fesztiválja
Pécs, 2011.09.17.

Fellépőkdobro 2011 mainset 3


Program

 • Széchenyi tér
  • 14:30-15:00 Dudások és tamburások térzenéje
  • 15:00-15:45 Felvonulás az Ifjúsági Háztól
 •  Dóm tér
  • 16:00-17:00 Rövid műsorok
 •  Ifjúsági Ház
  • 19:30-21:00 Folklórműsor
  • 21:00-24:00 Táncház, mulatság


Rendezők és támogatók

 • Tanac Kulturális Egyesületsponsors
 • Nemzeti Kulturális Alap
 • Wekerle Sándor Alapkezelő
 • Pécsi Kulturális Központ
 • Pécsi Horvát Önkormányzat

Az összes kép

Fellépők 2011

Nyomtatás
Kategória: 2011
Utolsó frissítés: 2012. Jul 01 Találatok: 933

Davor 700Davor (HR)

A „Matija Antun Relković“ együttes 1981.01.04.-én alakult, nevében egykori híres szülöttének nevét hordozza. Alapításától fogva végzi Davor, Szlavónia és Horvátország gazdag folklór-hagyományainak ápolását, beleértve a népszokásokat és a régi Davor-i élet bemutatását. Az együttes különlegessége a férfiak többszólamú „a capella“ éneklése, amellyel Davor-i és szlavóniai népdalokat adnak elő. Az együttes tagjai több csoportban tevékenykednek; vannak folklór-, énekes-, tamburás-csoportok, életkoroknak megfelelően több csoporttal. A számos fellépés Horvátországban és külföldön az együttes sikeres munkájáról tanúskodik.

draz 700Draž (HR)

A jelenlegi „Sloga“ együttes gyökerei 1938-ig nyúlnak vissza, amikor néptánc-csoportként alakultak meg, hogy Draž-ban és a közeli településeken fellépjenek. Később művészeti együttessé alakultak át, ahol néptánc-, tamburazenekari- és színjátszói csoport is van. A mai napig több generáció vett részt ezeknek a csoportoknak a munkájában. Az együttes célja az eredeti népviselet, hagyományok, népszokások, tamburazene és tánc megőrzése és átadása az ifjabbaknak. A hetvenéves fennállás alatt az együttes számos fellépést tudhat magáénak Horvátországban és külföldön. Már 1966-ban résztvevői a zágrábi „Smotra Folklora“-nak és állandó vendégei a nevezetesebb fesztiváloknak. Figyelemre méltó az együttes tevékenysége a polgárháború idején, amikor a székhelyet Eszékre tették át. 1992-ben az együttes a Radio Osijek-kel közösen készített CD-t, „Ej, Baranjo“ címmel. A háborús események után következett a visszatérés a számunkra oly kedves Draž-ba. Ismét megtaláltuk helyünket a mieink között, felújítottuk a használt helyiségünket, a népviseletet, a hangszereket és sikeresen folytattuk a munkát. A barátság, a régi dolgok, viseletek, népzene, dalok és néptánc szeretete tartotta össze az együttest a mai napig, amikor ez az erő a jelenben is segíti a munkát és biztosíték, hogy ezt a fiatalabbak is folytatni fogják. Az együttes turisztikai-kulturális rendezvényt is szervez, „Berem grožđe i crno i bilo“ címmel, ahol együttesek, szőlészek és borászok, valamint a különböző hagyományos mesterségek művelői mutatkoznak be.

osijek 700Eszék (HR)

1949 és 1990 között az együttes "Srdjan Petrov" néven működött. 1990-ben újra felvette eredeti nevét, a željezničar-t (vasutas). Az eszéki HKUD "Željezničar" elismert együttes, amely elismertségét Horvátország és a külföld számos színpadán szerezte. Az együttes, története során rengeteg díjat kapott művészi és együttesi munkájáért. Az együttes a számtalan hazai fellépésen túl szerepelt Franciaországban, Angliában, Németországban, Svédországban, Magyarországon, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában, Lengyelországban, Cipruson, Belgiumban, Spanyolországban, Japánban, Ausztráliában… Jelenleg az együttesnek 300 tagja van, több korcsoportban. A repertoárban egész Horvátország koreografált táncai, valamint a más országokban élő horvátok táncai szerepelnek.

kljaci 700Kljaci (HR)

A "Sveti Ilija Kljaci" együttes vagyunk. 2011.01.23.-án alakultunk azzal a céllal, hogy megőrizzünk mindent (helyi beszédmód, énekek, táncok, történelmi események), ami szűkebb hazánk kulturális örökségét alkotja. A fennállásunk óta eltelt rövid időben sokat dolgoztunk: berendeztünk egy helyiséget, ahol próbálunk, elkészítettük az együttes zászlaját, kiegészítettük a népviseleteket és megszerveztük az első regionális fesztivált Sibenik-Knin megyében, amivel nagy elismerést arattunk, mint fiatal együttes. Három nagy fesztiválon vettünk részt (Sibenik, Metkovic, Ogulin), ahol méltó társai voltunk a legnagyobb és legjobb horvát együtteseknek (ezek a fesztiválok zsűriijeinek szavai). Szerepeltünk még a következő helyeken: Betina, Primorski dolac, Siverić, Čavoglave, Mirlović Polje, Kljaci, Lišani Ostravački, Knin, Zlopolje és Otavice (Ivan Meštrović szobrász mauzóleumában). Az együttes 240 tagot számlál, ebből a gyerekek 90-t tesznek ki. A jövőre nézve sok tervünk van, amelyek megvalósítani remélünk ezzel a fiatal csapattal. Műsorunkban Kljaci táncait és énekeit mutatjuk be.

livnoLivno (BiH)

A Busko Blato vidéki (Livanj, Tomislavgrad és Sinj települések közelében élő) horvátok néphagyományainak megismerése 1928-ig nyúlik vissza, amikor a Seljacka Sloga mozgalom megalakította helyi szervezetét, amely aktívan működött a II. világháborúig. A KUD „Kamešnica“ Podhum mint a helyi hagyományok őrzője, 1972-ban alakult és a múlt század nyolcvanas éveinek végéig működött, fellépésekkel az egész országban. Az egyesület újjászerveződött 2005 decemberében. A következő csoportok működnek: néptánc, férfi- és női énekkar, gyermek néptánc-csoprt és énekkar Az együttesnek jelenleg 80 tagja van, akik a hagyományokat, szokásokat, a kulturális örökséget bemutatják, az eredeti táncokat, a népi éneklést (ganga, bećarac, ustresavica) és a hagyományos népi hangszereket. Az együttes nagyon aktívan dolgozik Bosznia-Hercegovinában, de Horvátországban és távolabb is. A nem egész öt év alatt több mint 100 fellépése volt.

pazin 700Pazin (HR)

A FD „PAZIN“ együttes 50 éve működik, a jelenlegi nevén 1996 óta. Kb. 100 tagja van, akik táncosok, zenészek és énekesek, s akik általános és középiskolások, egyetemisták, valamint felnőttek, de vannak az idősek korosztályából is. Az együttes célja az isztriai népdalok, táncok és szokások, valamint az isztriai népi hangszereken való muzsikálás bemutatása és megőrzése. Az együttes munkájában való részvétellel a fiataloknak a szabadidő értelmes eltöltését kínáljuk. A tagok megismerik népszokásainkat, zenénket, népi hagyománykincsünket és így a helyi kultúra megőrződik a későbbi generációk számára is. Az együttes Isztria következő néptáncait táncolja, hagyományos népi hangszerek kíséretével: Istarska polka, Ballo de cusin, Balun, Ceranski balun, valamint a következőket egy kéthúros hangszer (gunjac) kíséretével: Rašpa, Mazurka, Stara polka, Dolenjski valcer, Sette passi, Promjena, Cotić. Alakulásától kezdve az együttes minden isztriai fesztiválon részt vesz, szűkebb hazáját pedig számos horvátországi és külföldi fellépésen (Szlovénia, Ausztria, Olaszország és Macedónia) mutatta be.

www.fd-pazin.hr