Isten hozott, kedves vendég! - 2012

Nyomtatás
Kategória: 2012
Utolsó frissítés: 2013. Jun 02 Találatok: 2894

Horvát együttesek 16. nemzetközi fesztiválja
Pécs, 2012.09.22.

Az 1996 óta megrendezett fesztiválon a horvát nyelvterület országainak kulturális együttesei (néptáncegyüttesek, zenekarok) mutatkoznak be a pécsi és baranyai közönségnek. A fesztivál a népi kézművesség és a népi gasztronómia kínálatával is kiegészül. A Pirogránit Udvar vásári forgatagában mindenki megtalálhatja a kedvére való időtöltést a színek, illatok, jó ritmusú zenék és táncok között és reméljük, hogy akár egy búcsúból, vásárból hozott vásárfiával, szép emlékekkel térhet haza.

Fellépőkmain 2012set 4


Előzetes program

  • Zsolnay Negyed Pirogránit Udvar
   • 14:00 A vásári sokadalom kezdete
   • 15:00 A fesztivál megnyitása
   • 15:00-19:00
     • koncertek, táncbemutatók, táncházak
     • kézműves termékek, népviseletek, régiségek vására
     • horvát népi ételek és italok vására
     • játékok, versenyek gyermekeknek és felnőtteknek
    sponsors2012
   • 19:30 gálaműsor a szabadtéri színpadon
   • 21:00 táncház, mulatság az E78-ban
   • 24:00 fesztiválzárás

belepo2

 • Egyéb helyszínek a Belvárosbanother2012 1
  • 16:00-18:00 Rövid műsorok

Rendezők és támogatók

other2012 2

Fellépők 2012

Nyomtatás
Kategória: 2012
Utolsó frissítés: 2012. Szept 11 Találatok: 1427

trnjaniKUD "Lovor", Trnjani (HR)

Trnjani helység Slavonski Brod-tól keletre 10 kilométerre fekszik. A „Lovor“ egyesület 1928-ban alakult, akkor még „Sokol“ néven. Abban az időben egyedüliként vállalta föl a régi falusi hagyományok ápolását és megőrzését.
Az együttes 1945 és 1971 között jelentős hagyományőrző csoporttá vált és sikeres koreográfiákat alkotva bejárta a világot jelentős és nagyszámú fellépéseivel.
2003-ban, 12 év szünet után újra aktívan működik és Brod környékének meghatározó csoportjának számít. Saját műhelyében megújította népviseleteit, kizárólag az eredeti hagyományt szolgálva. Minden jelentős fesztiválon szerepel és jelentős a férfi- és női kórusa is.
A pécsi fesztiválon a Brod környéki Száva-vidék táncait és dalait fogják bemutatni, eredeti népviseletekben. Az archaikus énekekkel és táncokkal megpróbálják megidézni vidékük és az ottani élet valamennyi szépségét.

tavankut2Tavankut (SRB)

A "Matija Gubec" horvát kulturális egyesület 1946-ban alakult, egy hajdani színjátszó csoport nyomán, amelyet az akkori falusi tanítók, Ivan Prćić Gospodar i Većeslav Omahen vezettek. Tevékenységüket elsősorban a műkedvelő színdarabok bemutatása jelentette a faluban és környékén. Később jött létre a folklór- és képzőművészeti csoport, majd a tamburazenekar. A múlt század közepétől működik az a művésztelep, amelyben többek között a híres szalmaképek készítésének technikáit művelték. A táncegyüttes már az első zágrábi folklórfesztiválon is szerepelt 1966-ban és később is meghatározó szereplője volt a fesztiválnak. Az egyesület ma 400 tagot számlál, akik 6 csoportban dolgoznak: táncegyüttes, tamburazenekar, szalmaképek készítése, színjátszók, irodalmárok-újságírók és informatika. 2002-ben a határon túli horvátokkal foglalkozó zágrábi szervezettől nagy elismerést kaptak, „az egyik legjobb falu” címet, amelyet a hagyományok kiemelkedő műveléséért és megőrzéséért adnak.

sokadija2Sokadija (H)

A zenekar 2006 januárjában alakult többségében helyi (mohácsi) fiatalokból. A Mohácsi Sokackör égisze alatt működő együttes főként sokac, szerb, és makedón népzenét játszik, de repertoárjukban szerepelnek magyar, román, de még török dallamok is. Rendszeres résztvevői a helyi és a környékbeli horvát rendezvényeknek, de több ízben jártak már külföldön is. Mindezek mellett tánccsoportok, asszonykórus kísérésében is részt vállalnak,és ez utóbbival karöltve a helyi sokac misék színvonalát emelik játékukkal. Névválasztásukat a méltán híres egykori mohácsi tamburazenekar, a Šokadija ihlette, akiknek játékstílusa még ma is egyedinek számít. Ezt éleszti fel és folytatja a mostani együttes.A zenekar célja elsősorban a régi mohácsi sokac népzene, valamint minden olyan helyi hagyomány (pl. Šibare, azaz vesszőzés) felélesztése, ápolása, mely kötődik a mohácsi sokac kultúrához.

smokovljaniKU "Žutopas", Smokovljani-Visočani (HR)

Az együttes neve: "ŽUTOPAS" SMOKOVLJANI-VISOČANI Kulturális Egyesület. Dél-Horvátországból érkezünk, Dubrovnik környékéről. 15 évvel ezelőtt alakultunk azzal a céllal, hogy megőrizzük az eredeti szokásokat és népviseleteket. Az együttes 60 tagot számlál; életkoruk 8-70 terjed. Lakodalmi és karácsonyi szokásokat, valamint a hagyományos "LINĐO" táncot adjuk elő, a bevezető női ének kíséretével. Számos fellépés van mögöttünk, mind Horvátországban, mind külföldön. Egy saját kedvtelésre működő néprajzi iskola vezetői is vagyunk.

mostarHKUD "Rodoč", Mostar (BiH)

A HKUD „Rodoč“ 2001 májusában alakult. Az egyesületnek 100 tagja van a képzőművészeti, színjátszó, néptánc, énekes és tamburazenekari csoportokban. A legnagyobb csoport a „fra Bernardin Smoljan“ néptánccsoport. A csoport nevét arról a helyi ferences szerzetesről kapta, akit 1945-ben kínoztak, öltek meg és dobtak a Neretvába. Bemutatkoztak már Boszniában, Horvátországban és Szerbiában. A csoport kizárólag boszniai horvát táncokat, énekeket és népszokásokat mutat be műsorában, a fő cél pedig a Bosznia-Hercegovinában élő horvátok szellemi örökségének megőrzése. Az együttes tagjai szekrényeikben féltően őrzik népviseleteiket, legdrágább kincseiket. A tagság rendkívül fiatal, a legöregebb tagok még egyetemi hallgatók.