Havihegyi búcsú

Nyomtatás
Kategória: Pályázatok
Utolsó frissítés: 2015. Okt 26 Találatok: 319

A Havihegyi búcsút 2015.08.02-án, vasárnap tartottuk meg. A zarándokok gyülekezője az Ágoston téri templom előtt volt, 8:30-9:00. Sokan népviseletben érkeztek, elsősorban a horvát nemzetiség tagjai. 9:00-kor indult el a menet a meredek havihegyi utcákon fölfelé. A keresztút stációinak megfelelően több alkalommal álltunk meg imádkozni. A szentmise szabadtéri volt, a templom oldalában és erre még többen eljöttek (az idősek, akiknek túl nehéz lett volna gyalog feljönni). A mise 10:00-kor kezdődött, magyar nyelven, de több részében horvát és német szöveggel (evangélium, szentlecke) és énekekkel (az August Šenoa asszonykórus énekelte a horvát énekeket).

A mise után a résztvevők átsétáltak a Tettyére, ahol Horvát Nap vette kezdetét a déli harangszó után. A tettyei színpadon a pécsi Tanac, a szalántai Marica táncegyüttesek és az August Šenoa Asszonykórus szerepelt, 70 perces műsorral. A műsor után valamennyi fellépő meleg ebédet és italt kapott, a zarándokok pedig italt és pogácsát. Senki sem ment haza éhesen-szomjasan.

A búcsún szentmisén résztvevők létszáma: 500 fő. A műsorban fellépők száma: 80 fő. A műsor közönsége: 200 fő (a mise közben-után jött zápor sokakat hazatérésre késztetett).

KÉPEK

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta (NEMZ-KUL-15-0258).

 emmi color-cmyk web   emet logo szines web