Ez volt a hangzatos címe a 2018-as Fölszállott a páva televíziós műsornak, amire az eltelt hat évad legjobbjait hívták meg a szerkesztők, köztük volt a Tanac is.

A stúdióbeli próbák 11/29-én voltak, majd 30-án az egyenes adás, ahol újdonság volt, hogy a nézők szavazatai döntöttek a továbbjutást illetően, a zsüri csak véleményt mondott (és szabadkártyát adhatott az általa továbbjutásra érdemesnek).

Erre a műsorra a Tanac a Dráva menti sokácok táncaival készült. Ahogy már az előző Páva-szereplésnél (2012) is, a cél az volt, hogy ismét egy hazai horvát népcsoport szerepeljen (persze az erős mezőny ellenére kicsit reménykedtek a továbbjutásban is).

A felkészülés legtöbb munkát jelentő része a népviseletek összeszedése volt. A Tanac olyan jelenetet (egy lakodalom részlete) állított színpadra, amely 100 évvel ezelőtt is hiteles lett volna, a ruháknál pedig egyenként kapott mindenki megfelelő viseletet. A legtöbb viselet Petárdáról (Baranjsko Petrovo Selo) és környékéről érkezett, amiért örök hála illeti a kölcsönzőket (Pavo Marin, David Pehar, Boban Đurić, Anica Pavlović). Sok-sok kilométert és órát jelentett mindez, sok próbát és fáradozást…

Az elődöntőből ez alkalommal nem jutottak tovább.

12/19-re még volt egy feladat: a Karácsonyi Koncert. A műsorba bevonták a Horvát Iskola gimiseit is, akik igazi mai fiatalként mobiloztak az elején, majd érdeklődéssel figyelték a karácsonyi bosnyák népszokást (a hitelességben a szalántai Marica együttes segített), néha videózva. A végén a múlt tovatűnt a színpadról és a maiak körbe állva próbálták visszaidézni a tánclépéseket.

Az év karácsonya előtt – szokás szerint – elindultak a Tanac öregebb és fiatalabb legényei a dudásokkal, hogy köszöntsék a horvát házak népét. Jártak a Horvát Óvodában, Olaszban, Kátolyban, Kökényben (ahol nagy sereg gyerek és hagyományos karácsonyi készülődés fogadta őket), majd voltak Siklóson, Petárdán (kicsi viszonzás a sok segítségért) és a vége, megintcsak szokás szerint a Bosnyák-családnál volt Pécsen. Végetért a 2018-as év.

377