A Tanac alakulása utáni években kapott egy rendkívül hasznos tanácsot: kell, hogy az együttesnek legyen gyermekcsoportja. Ez nem is szorult magyarázatra. Óriási lendülettel indult a szervezés. Lett egy pécsi csoport (az Ifjúsági Házban) és lett egy Szalántán, mindkettő 25 fő körüli létszámmal. Utóbbi az egykori kökényi Vasárnapi Iskola utódja volt, amit szintén a Tanac tagjai alapítottak és működtettek egy rövid ideig.
A gyerekcsoportok természetes utánpótlásként működtek majd 10 évig (1992-2003). Szerepeltek az együttes falusi fellépésein (a fénykorban volt, hogy fellépni két busszal érkezett a Tanac, az egyikben a gyerekek és a szülők ültek) és a nagy színházi műsorokon. Aztán valahogy elfogyott a lendület, az együttest más gondok kötötték le, teljes energiáját igénybe vette a sikerek (minősítő műsorok, fesztiválok, külföldi utak, rengeteg fellépés), a színvonal megtartása. A gyerekcsoport szép csendesen megszűnt.
2014 szeptemberében viszont - éppen a csökkenő létszám miatt aggódva – az együttes vezetői a Horvát Iskolába járultak azzal a kéréssel, hogy a tanórák után a gyerekeknek táncot taníthassanak. A kérés meghallgatásra talált és onnan kezdve először csak kedden, majd később kedden és csütörtökön délután 4-től volt egy táncóra. Ide főleg az alsótagozatosok jártak, a felsőbb évfolyamokat nem sikerült megszólítani. A gyermekcsoport később a Pačići (Kiskacsák) nevet kapta és egy idő után már fellépésre is képesek voltak (Komló, Pécs, Mohács, Kátoly, Szalánta). Az iskolában a körülmények nem voltak ideálisak, táncra egy kis terem szolgált, ami után csekély bérleti díjat kellett fizetni. Később aztán a csoport jelentősen bővült, már heti három alkalommal volt tánc (három különböző csoportnak). A tanítók, akik végtelen türelemmel vezették a próbákat, Stivics Ramóna, Bosnyák Mirjana és Szávai József voltak.