A koronavírus miatt 2020-21-ben sok próba elmaradt, fellépés alig volt. Amikor javult a helyzet, felkérést kaptunk egy karácsonyi műsorra, a Horvát Színházba (2021 december). A műsor a számos technikai és emberi probléma ellenére jól sikerült. A zenekari kíséretet a Mišina zenekar adta, magas színvonalon.


Az együttes elkezdett tehát újra dolgozni, a fellépő csoport és a gyerekcsoportok is (nyáron újra indultak a nagysikerű gyerektáborok is Orfűn). A veteránok sokat segítettek, hogy a Tanac képes legyen újra a régi színvonalon fellépni, a számos újonc táncos ellenére. Hála és nagy köszönet nekik!
Ami továbbra is megoldatlan probléma maradt, a zenekar kérdése. A Tanac-nál az évtizedek során rengeteg zenész és zenekar megfordult, mégis 2021 szeptemberére nem maradt szinte senki. Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet?
A történet ott kezdődik, hogy a Tanac első évtizedeiben a Vizin zenekar volt a táncegyüttes kísérője, és Vizin Antus a zenei vezetője. Fellépéseken, táncházakban, próbákon, táborokban mindig lehetett rájuk számítani. Az Antus távozásakor egy fiatal Vizin zenekart hagyott hátra, akiket előzőleg évekig tanított és segített. Ez a zenekar egy újabb évtized alatt kiváló szintre ért fel, és a táncegyüttes sikereiben nagy részük volt. Eljött viszont az idő, amikor ez a zenekar önállósodni kívánt. Volt egy gyenge próbálkozás, hogy újabb zenészeket betanítsanak, de ez hamar kifulladt. A helyzetet akkor a mohácsi Pozsgai Gergely mentette meg, akivel a Šokadija zenekar tagjaként ismerkedtek meg korábban. Gergő mohácsi, pécsi és más helyekről való zenészekkel egy szuper csapatot rakott össze, akik a legmagasabb szintű tamburazenét tudták muzsikálni. A gond csak az volt, hogy ezek a kiváló zenészek mind-mind más zenekarokban is játszottak (Poklade, Orašje, Podravka, Mišina, Zabavna Industrija, stb.), s így az időpontok egyeztetése rendkívül bonyolult lett és sok munkát, utánajárást igényelt. Ez a probléma néhány sikeres év után végül szétszedte a csapatot.
2021 őszén sok-sok zenekart keresett meg a Szávai az együttes kísérésének feladatával. Senki sem vállalta. És akkor jött a ViGaD zenekar.
A szentendrei ViGaD zenekar a Vujicsics zenekar nemzetségének legfiatalabb ága. Fiatal koruk ellenére virtuóz zenészek, akik hasonló felfogást vallanak a népzenéről, mint a Tanac a néptáncról. Nagyon szerencsés találkozás!
2022 májusától újra kiváló zenekar kísérte tehát az együttest. Nagy sikerük volt Velika Goricá-ban (HR), aztán következett Katymár, Pécs, Nagykozár, Budapest, Kátoly...


És, ahogy mondani szokták, telt az idő, a Tanac 2023-ban már a 35. évét fogja ünnepelni a pécsi Kodály Központban. A próbák már szeptemberben elkezdődtek nagy létszámmal és nagy lelkesedéssel. Az a bizonyos régi láng újra lobog!